Het proces

Het nieuwe boek van Rinus Otte

Niemand wenst het zichzelf toe, maar menigeen krijgt ermee te maken. De rechter. In het dit weekend bij Boom Amsterdam uitgegeven boek Het proces legt Rinus Otte, uit hoe het strafproces in zijn werk gaat en wat de verwachtingen ervan zijn.

Aan de buitenkant lijkt het proces een statisch en onveranderlijk geheel – rechters komen op en gaan weer af, verdachten worden aangevoerd en weer weggevoerd, het vonnis wordt plechtig uitgesproken. Maar niets is minder waar. Hoewel het vonnis veelal eindigt in een duidelijk oordeel over de waarheid – de verdachte is de dader of niet – worden toch veel vonnissen betwist en veel rechters gewraakt, of beschuldigd van partijdigheid.

Otte legt in Het proces de twijfels bloot over goede rechtspraak en goede rechters. Hij neemt duidelijk stelling: met de Nederlandse rechtspraak is weinig mis, maar de verwachtingen van rechters en de samenleving zijn te hoog gespannen. Ook komt Otte met beschouwingen over de waarheid, en toont hij hoe de organisatie van de gerechten verbeterd kan worden. Het proces is daarmee geschikt voor iedereen die meer wil weten van de rechtspraak en voor degene die lering wil trekken voor toekomstige processen.

Het boek wordt afgesloten met een van de geruchtmakendste processen van de laatste jaren, het proces Wilders in 2010 en 2011. Via de camera in de rechtszaal was de samenleving getuige van een rechtspraak die geen greep had op het strafproces. Het beeldmateriaal waar in dat verband naar verwezen wordt, vindt u hier.